Pròtesis de Silicona Facial

L'Anna i la Jorgina Arbós som la segona generació de tècniques ortopedistes i anaplastòlogues d'Ortopèdia Arbós. Formades en l'especialitat d'anaplastologia en diferents països com els E.E.U.U., Regne Unit, Àustria i Alemanya, fa més de 25 anys que som les creadores de les epítesis que fem dia rere dia en el nostre gabinet de Barcelona, de manera personalitzada per a cada pacient.

Amb la idea que "cada persona és única, irrepetible, diferent de la resta i té necessitats diverses" elaborem prototips únics per a cada cas.

Com Començar una nova Pròtesi

És sempre recomanable, abans que res, una primera visita informativa on es valorarà la possibilitat de construir aquest tipus de pròtesis. També expliquem quantes visites més seran necessàries per a dur-la a termini. Allà podran veure mostres, tocar-les i realitzar tantes preguntes com desitgin per intentar aclarir els seus dubtes. D'aquesta manera es més fàcil per al pacient i la seva família fer-se la idea de com pot arribar a ser la seva futura epítesi. Així mateix, poden veure també els diferents tipus d'ancoratge que dissenyem per elles, sigui, amb implants (clips o imants), a través de coles especials i dissolvents, per succió de l'encaix o invents diversos.

Com s'Elabora

En les successives visites al nostre gabinet, es realitzarà, en primer lloc, una presa de mesures a través d'alginats, silicones i guixos diversos, per que quedi reflectit amb la màxima exactitud la forma i relleus de la pell, tant del membre no afectat, com de l'afectat. Un cop hem fet el buidatge de la presa de mesures, obtindrem els motllos amb els quals treballarem, i a partir d'aquí esculpir a mà la nova pròtesi. En cada cas es fa un estudi diferent, es prenen fotografies, i s'escull un primer color de base de la pell.

L'esculpit de l'escultura-prototip de l'epítesi varia molt en cada cas, pensem que és procediment totalment artesanal i pot anar des de les 2 a les 6 setmanes.

Quan l'escultura de l'epítesi està acabada (sempre està realitzada amb ceres toves d'un color similar a la pell, i sempre a partir del membre restant) es torna a quedar novament amb el pacient per provar-la, juntament amb les estructures de metalls preciosos (principalment or), en el cas de portar implants.

Aquesta segona visita resulta interessant, doncs tant el pacient com nosaltres realitzem un canvi d'impressions. Aquesta experiència ens serveix per donar els "retocs" finals a la pròtesi, ja que després serà convertida a silicona.

Un cop donem el "vist i plau" al prototip de cera i comprovem que tot és correcte tornem a citar al pacient al cap d'unes setmanes per provar la peça de silicona, en aquesta ocasió la pròtesi està gairebé acabada, és llavors quan hem de donar la coloració final. Aquesta és una de les parts més importants, doncs és la que donarà el toc de gràcia i realisme, però alhora és la més delicada i complexa per que no podem fer que l'epítesi canviï de color, sempre es mantindrà el mateix, faci calor o fred. Per això, en alguns casos puntuals, és recomanable tenir dues pròtesis, una de color més clar (hivern) i un altre de color més fosc (estiu). Aquí és a on donarem tots els matisos necessaris, pigues, venes, taques de la pell, etc. Fins i tot, si cal, posem pèl, sigui natural o artificial, en les peces craniofacials, com en els dits dels senyors, o celles i pestanyes, bigotis, etc.

L'epítesi estarà acabada una setmana després de la coloració, un cop hàgim aplicat el secant. El resultat final dependrà de moltes variables, sigui pel tipus d'amputació, el monyó residual (forma, gruix, sensibilitat, etc.), el tipus d'ancoratge, el tipus de pell, etc.

Una epítesi retorna a la persona afectada a la vida social, emocional i laboral. És evident que no podrem tornar mai el membre o la part del cos que s'ha perdut, però el seu realisme fa que passi desapercebut per la resta de la societat. El benefici psicològic, és doncs, sens dubte, importantíssim, en aquesta classe de pròtesis, i és un dels factors a tenir més en compte en la nostra feina diària.

Com en totes les pròtesis, té els seus pros i contres, però la balança sempre s'inclina cap al costat positiu.

Quin Tipus d'Epítesis Realitzem

Podem el·laborar des de pròtesis craniofacials, siguin, pròtesis auriculars, oculo-palpebrals, pròtesis nasals, parts de la cara o crani, fins a extremitat superior, des de dits o mans (amb ungles realitzades amb resina, decorades al gust del pacient en el cas de les senyores), o bé extremitat inferior amb dits o peus.

Tot això fet amb silicones mèdiques d'ús extern, testades per a que no produeixin al·lèrgies a la pell de cap tipus a l'igual que les coles i dissolvents en el cas que no hi hagi implants.

Quin Tipus d'Implants es fan Servir

Els implants que s'utilitzen normalment per aquests tipus de pròtesis són els anomenats craniofacials. El sistema és el mateix que els implants dentals, però amb característiques molt diferents, és a dir, són més amples i curts, doncs la superfície on s'hi han de col·locar és distinta que la de la boca.

Hem de dir, que no és part de la nostra feina decidir qui hauria o no de dur aquest tipus d'ancoratge, és el prescriptor metge qui decideix posar o no els implants, però si que podem opinar a través de la nostra experiència, que qui els ha fet servir han quedat en la seva majoria molt satisfets.

Els implants han de ser posats exclusivament per un especialista metge.

Si es desitja utilitzar l'epítesi amb implants per a tenir una bona subjecció, sigui amb clips o amb imants, primer hi ha d'haver una petita intervenció quirúrgica i un temps d'espera per a tenir una bona osteointegració. Actualment, ja s'estan fent servir els implants de 3a generació que redueixen el temps d'osteointegració gràcies als seus canvis i millores.

Un cop ha passat aquest període, ja podem començar a treballar en el nostre gabinet per a realitzar l'epítesi.

L'amor per la nostra professió ens fa, no només, intentar donar el màxim realisme a l'epítesis, sinó també dotar-les d'ànima.hola